© Tennisvereniging Stolwijk - privacy statement - webdesign en beheer door reclamebureau MMX

Jeugdinfo

Wat leuk dat je wil gaan tennissen! Op deze pagina vind je alle informatie die van belang is voor onze tennisjeugd. Van harte welkom! Let's play! 

Jaaaaa, ik wil op tennis! Wat heb ik nodig?

Als je voor het eerst op tennis gaat, dan willen we je feliciteren met je keuze, want tennis is hartstikke gaaf! Maar wat komt er allemaal bij kijken als je op tennis gaat? Uiteraard toestemming van je ouders. En hieronder meer informatie.

Ballen
Er zijn tennisballen in vele soorten en kleuren, maar voor beginnende jeugd is het van belang dat je een bal kiest die bij je leeftijd hoort. Hoe jonger je bent, des te zachter de bal, waardoor de bal een lagere snelheid en stuit heeft. Dit maakt dat je de techniek sneller kunt leren en eerder in staat bent heen en weer te slaan.

Er zijn 3 stages of kleuren ballen voor de jeugd:
• De Rode bal (stage 3) is voor jeugd van 5-9 jaar.
• De Oranje bal (stage 2) voor jeugd van 7-11 jaar.
• De Groene bal (stage 1) voor jeugd van 9-14 jaar.

Ben je ouder dan 14, dan ga je in principe met ‘gewone’ gele ballen spelen. Met een Rode bal wordt op een halve baan gespeeld. Met de Oranje bal op een driekwart baan en met Groen op een hele baan.

Rackets
In tennisrackets zijn er vele keuzes in de winkels wat het niet makkelijk maakt. Gelukkig is er hierbij ook een handige richtlijn waarmee je een keuze kunt maken.
Eén van de belangrijkste dingen om op te letten bij de keuze van een kinder tennisracket, is de lengte. Het handige is dat die lengte in direct verband staat met de lichaamslengte. 

4 handige stappen om tot de juiste keuze te komen:
1. Kies in de winkel een junior racket.
2. Pak het racket bij de greep, ga rechtop staan en laat het racket langs je benen naar beneden hangen.
3. Beweeg het racket nu rustig langs het lichaam heen en weer.
4. Het racket heeft de juiste lengte als het racket tot over je enkel komt, maar de grond niet raakt. 

Tijdens proeflessen stelt de trainer rackets beschikbaar!

Kleding
Er zijn niet heel erg strikte regels meer op de meeste tennisbanen, maar het kopen van kleding dat in het tenniskledingrek hangt is wel zo handig en gewenst. Al is het maar omdat een tennisbroek/rok vaak zakken heeft waar een bal in past.

Schoenen moeten wel speciale tennisschoenen zijn, omdat je anders de gravelbanen kapot loopt of sneller uitglijdt. Koop dus echte tennisschoenen. 

Activiteiten 2024

Naast de tennislessen en de competitie organiseert TV Stolwijk jaarlijks een aantal activiteiten waaraan alle jeugdleden kunnen deelnemen. De voorlopige planning van de jeugdactiviteiten 2024 is als volgt:

13 april 2024

Opening met clinic

Tennisvereniging Stolwijk heeft samen met 2R-Sports een gezellig en sportief programma georganiseerd om het seizoen te openen. Uiteraard wordt er ook voor een hapje en drankje gezorgd.

September 2024

Mini Maxi toernooi

Ben jij junior(jeugd)lid? Doe mee met je vader, moeder, opa, oma, broer, zus! Seniorleden kunnen ook meedoen met een (klein)kind, nichtje, neefje, etc. Let's play happy families!

Het laatste nieuws? Volg ons!

Training

Tennis is een technische sport. Zonder vaardigheid om een bal goed te slaan kan de lol er snel af gaan. Die vaardigheid wordt primair ontwikkeld door training en daarom neemt training een belangrijke plaats in. De club heeft een meerjarig contract met een goede tennisschool (2R Sports), die in samenspraak met de club een passend en gevarieerd trainingsprogramma aanbiedt.  

Voor de start van het seizoen wordt iedereen in de gelegenheid gesteld zijn/haar kinderen op te geven voor de training. Normaal gesproken is die training een keer per week. De samenstelling van de trainingsgroepen wordt bepaald door de trainers. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met opgegeven wensen voor wat betreft dagen, tijden en spelerscombinaties. Aan de trainingen zijn kosten verbonden.  

De trainingen hebben als voornaamste doel het plezier in de tennissport te verhogen en de technische vaardigheden te vergroten. Daarnaast komen ook tactische, mentale en conditionele vaardigheden aan bod.

Naast de training bieden we als vereniging een tweede speelmoment aan. De jeugd kan elke vrijdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur naar de club komen om samen met een vrijwilliger te oefenen wat ze met de les hebben geleerd.

Kosten

Bij Tennisvereniging Stolwijk betaal je net als bij andere sportverenigingen contributie.

Lidmaatschapskosten per seizoen:

• Minileden (tot het jaar dat men 12 wordt): € 44,-

• Juniorleden (in het jaar dat men 12 wordt is men het hele jaar juniorlid): € 77 ,-

Bij tennis krijg je les van professionele trainers en dat is anders dan bijvoorbeeld bij voetbal of hockey, waar het vaak vrijwilligers zijn. Dus naast de contributie betaal je apart voor de tennislessen.

Bij een groep van 4 tennissers en 18 lessen bedragen de kosten € 225,- p.p. De tennislessen worden verzorgd door 2R-Sports.

Als het niet lukt om een groep van 4 te vormen zal in overleg bepaald worden of de kosten p.p. omhoog gaan of dat het aantal lessen verlaagd wordt.

De vereniging geeft ter stimulering van de tennissport aan nieuwe jeugdleden een subsidie op het lesgeld. Afhankelijk van de lessen die men volgt kan deze subsidie (gedurende maximaal 2 jaar) circa € 30,- tot € 55,- per jaar bedragen.

KNLTB pas, reserveren en vrijspelen 

Onze vereniging hoort bij de nationale tennisbond K.N.L.T.B.. Omdat je bij ons lid bent krijg je een KNLTB pasje waarmee je competities en toernooien kunt spelen. Via de KNLTB-app kan je een baan reserveren, de competitie bekijken, vriendjes uitnodigen, en nog veel meer.

Competitie

Tenniskids is hét KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leert zelfs de jongste jeugd de sport razendsnel te spelen. Kinderen worden direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Dat is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de sociale vaardigheden. Plezier en samenspel; daar draait het om bij Tenniskids.

Binnen Tenniskids:

• Spelen kinderen al heel snel wedstrijdjes;

• Worden kinderen meteen opgenomen in een team;

• Leren kinderen op een leuke manier de juiste techniek:

• Ontwikkelen ze zich niet alleen met het racket maar in hun algehele coördinatie en sportbewustzijn.

Blauw, rood, oranje en groen
Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Daardoor leren ze het spel razendsnel spelen. Vier kleuren brengen hun vooruitgang in kaart: blauw, rood, oranje en groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten.

BLAUW
Speciaal voor de jongste jeugd is er Tenniskids Blauw. In deze eerste fase maken kinderen van 4 tot 6 jaar kennis met het tennisspel en de vereniging, waarbij plezier centraal staat. Met verschillende eenvoudige en speelse oefeningen ontwikkelen de kinderen hun eerste bal- en racketvaardigheden. De oefeningen, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket, zijn volledig afgestemd op de leeftijd van het kind. Daarbij zijn er vier verschillende thema’s ontwikkeld in de belevingswereld van het kind; dierentuin, ridders & prinsessen, circus en op vakantie. Na afloop ontvangen de kinderen een diploma.

ROOD
In Tenniskids Rood maken kinderen van 6 t/m 9 jaar verder kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 en 9 jaar kunnen in rood of oranje spelen, de trainer adviseert of een kind qua niveau eerder of langer in een kleur speelt. Kinderen die tennissen in rood maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden in de Tenniskids competitie: de rode competitie. Daarnaast kunnen zij meedoen aan korte toernooitjes, vaak van een dag of dagdeel. Er wordt in rood gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6x12 meter). 

ORANJE
In de volgende fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 11 jaar oud) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer en in deze fase kunnen kinderen deelnemen aan de oranje competitie. Ook kunnen kinderen in oranje meedoen aan toernooitjes, dit zijn meestal eendaagse toernooitjes.

GROEN
Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10 t/m 12 jaar oud. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Er wordt dan ook op een 'hele baan'getennist. Bij de dubbels wordt er gespeeld in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden in deze fase verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. De Tenniskids competitie die bij deze fase hoort is de Groene competitie. De groene toernooitjes die worden georganiseerd zijn vaak over meerdere dagen verspreid zijn. Tevens zijn groene toernooitjes soms gekoppeld aan een open jeugdtoernooi. Er wordt in groen gespeeld met een langzame groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan.

Wil je in ook graag gaan meedoen aan de competitie laat het dan weten aan de jeugdcommissie. Het is niet altijd mogelijk om binnen TV Stolwijk een jeugdteam te vormen, daarom werken we hierin samen met Be Quick uit Gouda.

Contactgegevens

Heb je vragen over jeugdzaken? Neem dan gerust contact met ons op via informatie.tvs@gmail.com.

Wij verwelkomen je graag op ons tennispark!

Het laatste nieuws? Volg ons!